TEMAN

Sunday, July 8, 2012

Feeling of being a sister

Assalamualaikum,

i am just thinking to write this entry after read up Fatin Liyana blog. about her happiness having a new comer in her family. so, i wonder why don't i share something about this. hihihi. ouh, by the way, it just a feeling of mine. so do not assume it as the others alright. :) 

as you all know, i am a sister to 2 sisters and a boy in my family. ( ayat pendahuluan karangan). even i looked youngest among them, i am still the oldest. :) i know some adikadik will think that so untung being a first in the family or, ouh dia kan kakak . well ayat iklan tv. :)

being a first sister in the family wasn't so good actually. you are carrying a burden, a responsibility. should act properly, being a sopan santun, lemah lembut girl. can't talk loudly (i memang cakap kuat2). my mum always remind me about this. hehehe. kena jadi contoh untuk adikadik. oke. jadinya, i always control everything, my act, my voice, my opinion and what so ever.

and, being a first also lead you to be a good leader. hmmm. contohnya begini, untuk ingat jalan keluar dari shopping mall, ingat jalan naik train, tahu itu dan tahu ini. sebab you yang explain all those things dekat adikadik you. 

so, i grow up being a serious and silent person. sangat pendiam until sedara mara kata i got emas in my mouth. hahaha. kalau macam tuh kaya lah kan. :) beside, being educated also. ouh, bukan educated dalam course dekat university lah, educated pasal knowledge am untuk hidup. until masa sekolah friends said "aku ingat semua benda sham ni tau,"  it feels like pisau menyucuk hati oi. sebabnya, everything yang dorang tak tau i tahu sebab reading so much. i need to ready myself bila adikadik i tanye. so read up everything. beside, i jadi lebih matang daripada umur i. will think twice (kadangkadang puluh kali fikir) kalau nak buat apaapa, atau beli apaap, atau pergi manamana, atau duduk saja. hahahaha. :) 

kadangkadang jadi kakak nih rasa penat, letih. tapi you know, kita jadi lebih tanggungjawab. tempat curahan perasaan even muka macam garang tapi dalam hati ada taman. tempat minta nasihat. tempat kaunter pertanyaan. tempat minta bantuan. lagi, you jadi berdikari. disiplin.so, muka happy balik. :) 



oke lah, bye. :)

Tuesday, July 3, 2012

Cuaca Panas dalam Hati

Assalamualaikum,

Sejak cuti berminggu-minggu di rumah. TV dah jadi satu rutin ai plak. baru tau banyak cerita best kat TV,
even rumah tak dak Astro. cuma siaran kerajaan dari tv1 sampai tv9. yang nih pun tak cukup tangan nak kalih remote control.

beside, kena control tangan rebut-rebut dengan adek adek yang nonton kartun. nonton Disney la, Nonton cite Melayu la. ejap Tv tu lah kejap tv nihla.
tapi ini lah sweet.. rebut rebut manja. *manja sambil cubit pulaspulas*

jadi bila a new chapter begin, tv tak dapat tengok dah. uhuk, ai sedih ai sedih nih. 
tuh lah ketagih tengok drama bersiri. sapa suruh hang mula cek oi. kan tak boleh tinggai da. * gaya cakap ala-ala ma kat rumah*

oleh yang demikian, bila dah balik mula lah mengigau malam-malam cari drama bersiri untuk sambung cerita tergantung.  jadi lah drama bersiri version aku. mula lah tak senang duduk dan tak dapat fokus pada pelajaran sebab ccerita tak diselesaikan lagi. bak kata orang tua tua, bila buat ngheja tuh hang buat sampai abih, jangan buat spanguh spanguh. ngeti dak? 
sebab amik petua orang tua tua jadi kena berusaha habis kan jugak.

dengan itu, mula lah menGoogle kan. namun begitu, berukband correction broadband macam *pffffffttt*


jawapan nya kau redha lah. 

bye, tidoq tdoq tidoq.

Sunday, July 1, 2012

Meningkat umur

Assalamualaikum,

19 Jun 2012, Tuesday was my birthday. my bornday. 
umur juga bertambah satu. genaplah usia ai 22 tahun. sudah 22 tahun hidup di bumi Allah ini. 
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan menghirup udara Nya yang percuma. Syukur.

Syukran buat sahabat-sahabat yang mendoakan segala barakah buat diri ini. begitu juga doa ku untuk kalian.
moga umur yang bertambah ini memberi ruang dan peluang untuk menambah ilmu dan mendekatkan diri kepada Nya. amiin.

for this blessed day, my friends made such a prank ! 
oke, dengan lurus bak pembaris ai tak dapat kesan muka-muka yang cuba menahan ketawa pada malam itu.
habis dimandikan dengan air bancuhan mop+kopi+susu = bau muntah baby oke.
kena mandi balik tengah2 malam buta. haih. thank you . memang moment yang terindah sangat.



another surprised ! 
during weekend, this friends ajak keluar jalan-jalan sambil window shopping.
then, decide makan di Pizza Hut. one of them said she cant follow for the day sebab ada hal.
so, ai upset sikit sebab selalu keluar ramai2 tiba2 kurang sorang kan. 


bila masuk Pizza, tengah order, kawan yang kata ada hal bagai tu tiba-tiba masuk.
ai muka macam terkejut+ pelik. eh, ha macam tu la. she s bring a cake oke. 
a cake. omg ! speechless, touching jugak.

btw, gamba atas tengah potong kek tu muka tahan air mata meleleh tu.




the make my day.
thank you. <3.

bye. :)