TEMAN

Thursday, December 6, 2012

Bajet Trip Murahan :)

Assalamualaikum...

hai everyone. 

minta maaf kerana buat semua readers tertunggu entry ini. (ade ke yang baca?) dengan sedikit kesibukan di rumah, serta kemalasan yang melampau menyebabkan ai tak update dengan kadar segera. harap maaf. :) 

baiklah, kita teruskan kepada tajuk utama entry ini. :)  for your information, we stayed in Pantai Timur for a week. bertolak pada 9 November 2012 tepat jam 9.30 malam dan berakhir pada 15 November 2012 tepat jam 9.30 malam juga.  destinasi yang sempat kami singgah adalah Kuala Terengganu, Besut, Tanah Merah. 

sebenarnya, trip ini menjadi murah sebab kami tidak tempah hotel. tetapi menumpang tidur di rumah kawan-kawan di kawasan tersebut. jadi dah cut lah siap-siap duit penginapan serta makan. :) 

Tiket bas Melaka-Kuala Terengganu = RM43.00
Tiket bas Kuala Terengganu- Besut = RM10.80
Tiket bas Besut- Melaka = RM52.00 (yang ni tak berapa ingat)
Duit minyak Besut- Tanah Merah = yang tong-tong dengan membe2.

selebihnya adalah bajet you all nak shopping dekat Rantau Panjang. 
mulanya, i kata i taknak shopping, tapi sekali sampai dekat Rantau Panjang, rambang mata la pulak. terbeli lah jugak beberapa helai blouse untuk diri sendiri. di Pasir Mas pun boleh membuatkan i rambang mata dengan jubah lawa, tudung cantik, makanan sedap. *pengsan*

ini adalah bajet transportation untuk seorang.  kalau pegi ramai, you all sum up je ok. :) anyway, i suka pergi Pantai Timur sebab pantai die bersih, jernih, biru hijau. cantik sangat. makanan dia sedap tak terkata. dan shopping nya murah.. :) 

ok , bye. :) 


Wednesday, November 28, 2012

Girls' Trip

Assalamualaikum...
hai everyone. minta maaf sebab berdiam diri selama beberapa bulan ini. have a lots of work. everything should be done at the same time. jadi terpaksa melupakan blog ini seketika. namun, memandangkan cuti semester sudah bermula, maka peluang menulis ini terbuka luas tanpa sebarang gangguan kecuali rasa MALAS sahaja. emmm.  (well u should know me better la kan. si Pemalas)

kembali pada tajuk utama. i telah join trip with my girlfriends. actually, we didn't plan it well. it just happen. last minute plan. trip ini terjadi disebabkan me and my girlfriend perlu pulang ke Institut seminggu selepas cuti. jadi, kalau i balik rumah dulu, confirm2 lah sudah malas untuk balik semula kannn.. so, suhaila *Sg Petani girl* pun sama juga macam i. tapi the others really want to go back their hometown. so mereka ajak *offer diri sendiri sebenarnya* untuk melawat tempat best kat tempat mereka. dengan izin tuan tanah, jadi trip nih pun berlaku lah.  

tempat pertama ialah Kuala Terengganu, menumpang di rumah Baiah, one of my bestfriend. dia pun bawak la kami berdua berjalan. scroll down untuk tahu seterusnya. tq. *pemalas dah mula malas nak taip*



Masjid Kristal

Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu

Kami berdua bermalam semalam di rumah Baiah. then, we moved on to the second place on the next day. :)
next place is Besut, Terengganu.

Pantai Air Tawar, Besut






bestnya di Besut ni adalah pantainya. fuh. tak tahan kalau tak terjun. second day kat Besut mandi manda di pantai dulu sebelum bergerak ke tampat trip seterusnya.

next place is Tanah Merah, Kelantan. Menumpang di rumah Hafizah. Fizah ni bawak pergi Rantau Panjang, Pasir Mas, Kota Bharu. banyaklah. tapi yang penting fulus tu mau lebat sikit kalau nak datang Kelantan ni. sebab i ni suka makan terutama makanan Kelantan. nasi kerabu, nasi dagang, laksam, cek mek, wallaaaaa... seringgit je. amik kau i bantai habis-habisan.

Rantau Panjang

sempat juga singgah rumah kenduri our senior, Kak Farah.
Happy Wedding Day Kakak !

Pasir Mas, Kelantan

Rumah Hafizah


Rumah Nik. 

ok la bye.. next story, i update pasal bajet trip ni ok. stay tuned :)

Sunday, July 8, 2012

Feeling of being a sister

Assalamualaikum,

i am just thinking to write this entry after read up Fatin Liyana blog. about her happiness having a new comer in her family. so, i wonder why don't i share something about this. hihihi. ouh, by the way, it just a feeling of mine. so do not assume it as the others alright. :) 

as you all know, i am a sister to 2 sisters and a boy in my family. ( ayat pendahuluan karangan). even i looked youngest among them, i am still the oldest. :) i know some adikadik will think that so untung being a first in the family or, ouh dia kan kakak . well ayat iklan tv. :)

being a first sister in the family wasn't so good actually. you are carrying a burden, a responsibility. should act properly, being a sopan santun, lemah lembut girl. can't talk loudly (i memang cakap kuat2). my mum always remind me about this. hehehe. kena jadi contoh untuk adikadik. oke. jadinya, i always control everything, my act, my voice, my opinion and what so ever.

and, being a first also lead you to be a good leader. hmmm. contohnya begini, untuk ingat jalan keluar dari shopping mall, ingat jalan naik train, tahu itu dan tahu ini. sebab you yang explain all those things dekat adikadik you. 

so, i grow up being a serious and silent person. sangat pendiam until sedara mara kata i got emas in my mouth. hahaha. kalau macam tuh kaya lah kan. :) beside, being educated also. ouh, bukan educated dalam course dekat university lah, educated pasal knowledge am untuk hidup. until masa sekolah friends said "aku ingat semua benda sham ni tau,"  it feels like pisau menyucuk hati oi. sebabnya, everything yang dorang tak tau i tahu sebab reading so much. i need to ready myself bila adikadik i tanye. so read up everything. beside, i jadi lebih matang daripada umur i. will think twice (kadangkadang puluh kali fikir) kalau nak buat apaapa, atau beli apaap, atau pergi manamana, atau duduk saja. hahahaha. :) 

kadangkadang jadi kakak nih rasa penat, letih. tapi you know, kita jadi lebih tanggungjawab. tempat curahan perasaan even muka macam garang tapi dalam hati ada taman. tempat minta nasihat. tempat kaunter pertanyaan. tempat minta bantuan. lagi, you jadi berdikari. disiplin.so, muka happy balik. :) 



oke lah, bye. :)

Tuesday, July 3, 2012

Cuaca Panas dalam Hati

Assalamualaikum,

Sejak cuti berminggu-minggu di rumah. TV dah jadi satu rutin ai plak. baru tau banyak cerita best kat TV,
even rumah tak dak Astro. cuma siaran kerajaan dari tv1 sampai tv9. yang nih pun tak cukup tangan nak kalih remote control.

beside, kena control tangan rebut-rebut dengan adek adek yang nonton kartun. nonton Disney la, Nonton cite Melayu la. ejap Tv tu lah kejap tv nihla.
tapi ini lah sweet.. rebut rebut manja. *manja sambil cubit pulaspulas*

jadi bila a new chapter begin, tv tak dapat tengok dah. uhuk, ai sedih ai sedih nih. 
tuh lah ketagih tengok drama bersiri. sapa suruh hang mula cek oi. kan tak boleh tinggai da. * gaya cakap ala-ala ma kat rumah*

oleh yang demikian, bila dah balik mula lah mengigau malam-malam cari drama bersiri untuk sambung cerita tergantung.  jadi lah drama bersiri version aku. mula lah tak senang duduk dan tak dapat fokus pada pelajaran sebab ccerita tak diselesaikan lagi. bak kata orang tua tua, bila buat ngheja tuh hang buat sampai abih, jangan buat spanguh spanguh. ngeti dak? 
sebab amik petua orang tua tua jadi kena berusaha habis kan jugak.

dengan itu, mula lah menGoogle kan. namun begitu, berukband correction broadband macam *pffffffttt*


jawapan nya kau redha lah. 

bye, tidoq tdoq tidoq.

Sunday, July 1, 2012

Meningkat umur

Assalamualaikum,

19 Jun 2012, Tuesday was my birthday. my bornday. 
umur juga bertambah satu. genaplah usia ai 22 tahun. sudah 22 tahun hidup di bumi Allah ini. 
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan menghirup udara Nya yang percuma. Syukur.

Syukran buat sahabat-sahabat yang mendoakan segala barakah buat diri ini. begitu juga doa ku untuk kalian.
moga umur yang bertambah ini memberi ruang dan peluang untuk menambah ilmu dan mendekatkan diri kepada Nya. amiin.

for this blessed day, my friends made such a prank ! 
oke, dengan lurus bak pembaris ai tak dapat kesan muka-muka yang cuba menahan ketawa pada malam itu.
habis dimandikan dengan air bancuhan mop+kopi+susu = bau muntah baby oke.
kena mandi balik tengah2 malam buta. haih. thank you . memang moment yang terindah sangat.



another surprised ! 
during weekend, this friends ajak keluar jalan-jalan sambil window shopping.
then, decide makan di Pizza Hut. one of them said she cant follow for the day sebab ada hal.
so, ai upset sikit sebab selalu keluar ramai2 tiba2 kurang sorang kan. 


bila masuk Pizza, tengah order, kawan yang kata ada hal bagai tu tiba-tiba masuk.
ai muka macam terkejut+ pelik. eh, ha macam tu la. she s bring a cake oke. 
a cake. omg ! speechless, touching jugak.

btw, gamba atas tengah potong kek tu muka tahan air mata meleleh tu.




the make my day.
thank you. <3.

bye. :)

Tuesday, June 12, 2012

Solemnization and reception

Assalamualaikum, 





bye.

Friday, June 8, 2012

Pecah rumah

Assalamualaikum, 

Kejadian pecah rumah di Malaysia ni dah banyak sangat berlaku. Kawasan kampung mahu pun bandar tak terkecuali dalam hal ini. Pencuri ada je kat mana mana. rasa tak selamat hidup dalam negara sendiri. kajadian pecah rumah yang berlaku ke atas Wardina Saffiyah baru je lepas. 
sebut pasal hal pecah rumah ni, perkara nih baru je jadi dekat rumah sendiri. perasaan bila tahu rumah kena masuk dek orang tu cuak. gigil juga kaki ni. lagi pun masa kejadian we are not around. berada di luar daerah.
oleh sebab itu, memang sangat cuak sangat satu family. dengan letih and penat tak habis dengan kenduri kendara tiba-tiba dapat berita mengejut macam ni. hmmm.. nervous. baru lah sedar perasaan orang lain yang mengalami perkara yang sama. nak kata rumah kat rumah tuh ada duit, tak de lah, tak de apa pun. 
bila dapat je tahu, terus packing barang-barang, baju, and semua nya. bersiap-siap dengan kadar segera. makan dan terus bertolak pulang. dalam 3 jam kami sampai dekat rumah. check apa yang patut. alhamdulillah, tak banyak barang hilang and rumah tak bersepah pun. terima kasih kepada jiran-jiran yang membantu. 

APA YANG PERLU KITA LAKUKAN SEBELUM KELUAR RUMAH:

1. Pastikan tak tinggal duit ribu-riban dalam rumah macam simpan dalam almari ke, laci ke, atau mana-mana tempat yang difikirkan. (bank kan ada, masukkan je dalam bank)
2. pastikan barang berharga seperti laptop, barang kemas dan sebagainya yang difikirkan berharga dibawa bersama. 
3. Pastikan tutup semua tingkap dan kunci pintu dengan sewajarnya.
4. Maklumkan pada jiran yang dipercayai sahaja. *sebab zaman sekarang ramai je manusia suka menipu*

ingat ..:)


by the way, nih gambar tingkap bilik yang dijet. :(

ok, bye.

Thursday, June 7, 2012

the ohsem month

Assalamualaikum,

the ohsem month already past. it just a month. a month that i spend as much as i can.
he had  winter break for a month only. but still he decided to come back here. but, it s quite sad for me because i can't spend so much time with him due my class schedule . quite upset. :(

bila menjejakkan kaki sahaja di Malaysia, tempat pertama yang dituju adalah melaka. i tak dapat jemput so he came to see me. *tears*. we just spend about an hour. sebab maktab tercinta nih kena masuk before 7pm oke. jadi jumpa sekejap sahaja.  

kemudian, minggu tu i balik rumah. btw, bukan pergi mana mana pun. keluar untuk cari lappy sebab lappy i rosak and cari  phone. pergi breakfast laksam and nasi kerabu. incik right mengidam. *hahaha, i yang nak makan* just point a finger to you. :p  kemudian seharian pilih phone and lappy. thank you incik right. then i buat muka letih and sedih sebab duit melayang ribu riban. 


minggu kedua pun i balik. seperti biasa lah. dengan assignment menimbun atas meja. tapi still nekad balik. terima kasih sangat untuk kawan kawan yang memahami. i keluar dengan kerja. sambil borak i taip kerja then email to the members' group. inciijk right tarik muka 14 bila i tak berapa nak layan borak borak dia. bila noticed je dia senyap, then i ttp kejap kerja. ahaha. *terpaksa*


minggu ke tiga, i tak dapat balik.ada tuntutan tugas sebagai pelaja guru.  dah sedih seddih. tapi sangat happy tibatiba bila incik right said, i will go there, dont worry. :)
i bawak dia pergi Seoul Garden. makan makan seharian. then dia pulang. oke, i surug dia pergi ambil makanan, tapi dia pergi ambil gambar makanan. *geram* lama tunggu dekat table. hihi. sebab lama sangat tunggu dia PILIH  makanan tu, i bangun then pergi pilih sendiri. LAPAR ok. 


minggu ke empat, sekali lagi incik right datang ke Melaka. so i bawa dia ronda sekitar Banda Hilir.
Panjat A famosa, makan cendol, and tengok wayang. masa ni banyak gambar cantek, ahahaha. :p


dan, minggu terakhir , i balik, sebab cuti sekolah dah mula. hanya ke Midvalley. makan seharian juga. berjalan, makan, karaoke, makan, makan, dan makan. seddikit touching. tapi nothing much kan. :)
i tak dapat hantar incik right pulang atas tuntutan hal keluarga. 


oke bye, 

p/s: pssst.. this coming July is summer break oke. :) can't wait.


Wednesday, May 30, 2012

Stadium Hang Jebat dan Terengganu Trip

Assalamualaikum,
hai hai. oke, intro untuk entri kali nih. hmmm. semester break da bermula. so weehhoooo ! kite cuti. anda anda mcm mn? oke. disebabkan cerita banyak tertangguh. jadi semester break yang ada ni akan digunakan sepenuhnya untuk kupas balik semua cerita yang tertangguh. harap maaf. :) 

semester 5 merupakan semester tersibuk yang pernah dialami setakat ini. hatta untuk menupdate sekeping cerita pun tidak sempat. :)  jadi terpaksa biarkan blog ini sunyi dari coretan mengarut nih. heee..

  1. kita terus ke tajuk utama pada pagi ini. hmm. ingat tak game bola antara Kedah vs Felda FC? . ingat kan. :) oke. i and the gang berpeluang tengok game dekat Stadium Hang Jebat Melaka. hehehe. sebab buat kat Melaka kan. semangat hijau kuning ..dah malas nak tulis. tengok gamba lah.

nih sebelum pergi tengok game. melantak MC D dulu.


nih, kat stadium, masa game dah abis. semangat turun bawah tengok team hijau kuning. even kalah, kita bg support. :)

lepas game terus balik dan tdo. memang tak sempat nak tengok mana bantal ke apa. terus je landing badan atas tilam.  tidoq tak sdaq. esok nya terus balik maktab siap kan RPH and BBM untuk mengajar Isnin nanti. 

Habis je praktikum, kami semua telah bertolak ke Terengganu untuk trip pertama bagi smester ini. kebetulan mereka ini mahu memulangkan kereta ke kampung halaman. alang-alang la kan, i ni pun sibuk follow sekali. mula-mula kami tidur KL dulu, then pagi sabtu terus bertolak ke Terengganu dalam pukul 9. Sampai di Terengganu dah petang. lama rupanya perjalanan ke sana. 

ni, masa malam sampai tu. kat Kg Cina. ape tah nama. lupa dah. muka letih masing masing. tapi senyum jugak  bila bab amik gambar kan. :)


dua gambar di atas ni di Pasar Payang. ni di kedai Habibi Batik. ohsem sgt batik dia. err. geram je tangok.


ni pula kat Pantai Batu Burok. 

oke lah bye. 

Friday, May 18, 2012

happy birthday




Ombak rindu.


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku


Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti


Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya


Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku


Saturday, April 28, 2012

Welcome back !


assalamualaikum and hello to deary blogger ! omg . i m just let this lovely blog quiet from a long long long times. sorry deary. :( my bad.  a lot of things happened. and of course, i dont have much time to let you know. emmm (ade orang baca ke?) whatever it is, i m still and forever love my blog. my only blog. hmmmmm.

for a few months before, a lot of things happened. the best thing was my only Mr Right came back here. *tears* but but. i m sory deary, cannt find any time to write here. :( now, i m going to write everything one by one. *kalau tulis semua sekaligus pengsan lah i*

since back to the student life *mata juling* i become a super duper busy cikgu. really busy. *kalah PM oke*  kerja manyak tak terkira. sampai Mr Right always complaint ! see see. nampak tak busy macam mana?  

oke lah. my Mr Right came back to Malaysia during winter breaks. on February till March. a month only. *tear again*  i pun tak dapat balik rumah tiap minggu. emmm. but but. my lovely mr right came here oke. he came to Malacca just to see me. :) *love* tak banyak masa kami spend sama-sama. sebab mr right balik sebulan saje. and i pula tak cuti. jadi cuma ada weekend saje. mana yang sempat itu je la yang ada. 

cuma kali ni, i nampak lebih cengeng sikit. *well i m not a sensitive person actually* tiba-tiba je kan. oke. i kena berhenti di sini. kerana kerja sedang menunggu untuk disiapkan. ouh rimas. by the way. happy weekend darlings. !:)

Tuesday, February 14, 2012

Journey 5 gadis

assalamualaikum readers ! cuti berbulan dari dunia blog ini membuatkan i rindu terlampau untuk menyambung karya memerah otak. kesibukan yang melanda diri sejak mula mendaftarkan diri semula menjadi pelajar guru amat menyekat kehadiran i di blog tersayang ini. fuh. ayat panjang berjela. sampai tak tau nak buh tang mana titik bagi boleh berhenti. oke, itu sahaja untuk introduction hari ni. 

kali ni i nak story mory pasal journey yangi join bersama empat gadia lain. tempat dituju adalah Kuala LUmpur. yup KL. mesti fikir asal minah yang memang tentu tentunya duduk kat KL tak pasal pasal g lepak KL jugak. kan kan kan ?. emmm. begini ceritanya. sila baca dengan tekun.

akibat mendapat banyak halangan, dugaan dan tentangan daripada pelbagai pihak serta keadaan yang tidak mengizinkan. lima gadis ini telah menukar plan berjalan ke Pahang menjadi berjalan ke Kuala Lumpur. jadi, kereta telah disewa dengan harga puffft ! bajet murah la berbandding kereta kereta lain yang telah disurvey kan.
inilah gadis yang suci lagi menyucikan yang join journey ni. nak dijadikan cerita, gadis gadis ini telah berjanji dengan tukang bagi sewa mahu kereta jam 8 pagi kerana mahu berjalan jauh. KL tu pakcik oi. sekali pakcik ni hantar kereta tepat jam 10 pagi. kau bayang berapa lama gadis gaddis ayu ni kena mengadap muka guard kat pintu pagar utama tu? kau bayang tengok? sekali bila dapat kereta. hah kau ! macam nak pengsan. atau nak kata ouh ini macam lu kata kereta baik. kemek sana sini. geram do. nak bawa naik higway ni pakcik. dah la gadis yang drive. malu la.:( camna nak cover cun?

tempat yang dituju adalah wetworld shah alam. kau pernah pergi? bak kata antara gadis gadis ini , aku dah mai sini dari aku besar tapak tangan. bayang betapa menipu nya kan budak ni. oke teruskan cerita. walaupun dah mai dekat tiga empat puluh kali. tapi masih naik segala gelongsor tu beribu kali. nasib baik massa on the way ke wetworld ni tiada halangan bagai.



setelah hampir 4 jam berendam macam kerbau atau badak air. gadis gadis ini pun bergerak ke Icity, bai, i baru sampai sini massa cuti bulan 12 hari tu. berhenti solat dulu dekat surau depan i City tu. yela kalau masuk awal i City tu kan dah tak boleh keluar. bajet nak stay malm kat situ la kan. tapi..... kau tunggu cite ni habis kau tau la sebab apa. lepas jamak dan qasar kan keempat empat waktu, zohor, asar, maghrib (ni tak boleh qasar oke) dan isyak dekat surau tu. terus cari kedai makan. sebab perut macam muzik rock yanng gila bingit sampai masa solat makcikmakcik siap toleh bila engar perut main lagu. lapar do. seharian dalam air. mau tak lapar.

gila teringin nak makan ikan bakar. sekali kedai makan depan surau ni plak jual ikan bakar kan. apa lagi, i bantai la dua ekor ikan. dalam hati kalau gadis lain tak mau i sanggup habiskan sehingga ketiadaan tulang pada ikan tersebut. gila kebulur minah ni. amacam? nampak sedap tak? kau jangan terliyur sudah. nanti try la pergi. boleh tahan jugak la.
dan. imi adalah kemuncak cerita di mana. gadis gadis ini mahu pergi menonton midnite movie di jusco Bukit Tinggi Klang. sekali masa naik bukit nak ke simpang jusco tu boleh plak kereta terbaik tu tak boleh naik. nasib baik si pemandu cekap dan menekan minyak sekali gus memaksa kereta terbaik itu naik. dan kami terus park kreta tersebut di stesen minyak berdekatan kerana ssudah terhidu bau hangit. oke. baiklah. muka cun , baju cun, sekali kena tolak kereta. apa kau rassa? mana nak taruk muka ni.tak boleh tangga ke dari leher ha.? hah. itu la yang dirasai gadis gadis ini. sadis?


tetapi, akibat tidak mahu membuang masa, i yang terover rajin telah mengeluarkan nota yang dibawa bersam, dan terus menelaah sementara menunggu kereta terbaik itu cool down dulu kan. rajin? yup.setelah kerea oke. gadis gadis ini terus membuat keputusan pulang pada malam itu juga. hebat?

dan akhirnya, ini lah juga tempat yang disinggahi. jusco depan mata yang rasa nya kentut pun kau boleh dengar. oleh yang demikian, gaddis ini telah berasa sangat geram kerana plan plan mereka hancur lebur bersam kereta terbaik yang diberikan pakcik terbaik. walaubagaimanapun, kenangan termanis yang dirasai ketika itu adalah menolak kereta secara jemaah. :) sekian. bye.

p/s: kau nilai la apa kau rasa bila janji manis yang ditaburi menjadi sebusuk bangkai seperti apa yang terjadi.