TEMAN

Wednesday, January 2, 2013

Makna Doa Qunut dalam Subuh


Ya Allah tunjukkanlah akan daku sebagaimana mereka yang telah Engkau tunjukkan
Dan berilah kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang Engkau telah berikan kesihatan
Dan peliharalah daku sebagaimana orang yang telah Engkau peliharakan
Dan berilah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan
Dan selamatkan aku dari bahaya kejahatan yang Engkau telah tentukan
Maka sesungguhnya Engkaulah yang menghukum dan bukan kena hukum
Maka sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin
Dan tidak mulia orang yang Engkau memusuhinya
Maha Suci Engkau wahai Tuhan kami dan Maha tinggi Engkau
Maha bagi Engkau segala pujian di atas yang Engkau hukumkan
Ku memohon ampun dari Engkau dan aku bertaubat kepada Engkau
(Dan semoga Allah) mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad, keluarga dan sahabatnya.

Thursday, December 6, 2012

Bajet Trip Murahan :)

Assalamualaikum...

hai everyone. 

minta maaf kerana buat semua readers tertunggu entry ini. (ade ke yang baca?) dengan sedikit kesibukan di rumah, serta kemalasan yang melampau menyebabkan ai tak update dengan kadar segera. harap maaf. :) 

baiklah, kita teruskan kepada tajuk utama entry ini. :)  for your information, we stayed in Pantai Timur for a week. bertolak pada 9 November 2012 tepat jam 9.30 malam dan berakhir pada 15 November 2012 tepat jam 9.30 malam juga.  destinasi yang sempat kami singgah adalah Kuala Terengganu, Besut, Tanah Merah. 

sebenarnya, trip ini menjadi murah sebab kami tidak tempah hotel. tetapi menumpang tidur di rumah kawan-kawan di kawasan tersebut. jadi dah cut lah siap-siap duit penginapan serta makan. :) 

Tiket bas Melaka-Kuala Terengganu = RM43.00
Tiket bas Kuala Terengganu- Besut = RM10.80
Tiket bas Besut- Melaka = RM52.00 (yang ni tak berapa ingat)
Duit minyak Besut- Tanah Merah = yang tong-tong dengan membe2.

selebihnya adalah bajet you all nak shopping dekat Rantau Panjang. 
mulanya, i kata i taknak shopping, tapi sekali sampai dekat Rantau Panjang, rambang mata la pulak. terbeli lah jugak beberapa helai blouse untuk diri sendiri. di Pasir Mas pun boleh membuatkan i rambang mata dengan jubah lawa, tudung cantik, makanan sedap. *pengsan*

ini adalah bajet transportation untuk seorang.  kalau pegi ramai, you all sum up je ok. :) anyway, i suka pergi Pantai Timur sebab pantai die bersih, jernih, biru hijau. cantik sangat. makanan dia sedap tak terkata. dan shopping nya murah.. :) 

ok , bye. :) 


Wednesday, November 28, 2012

Girls' Trip

Assalamualaikum...
hai everyone. minta maaf sebab berdiam diri selama beberapa bulan ini. have a lots of work. everything should be done at the same time. jadi terpaksa melupakan blog ini seketika. namun, memandangkan cuti semester sudah bermula, maka peluang menulis ini terbuka luas tanpa sebarang gangguan kecuali rasa MALAS sahaja. emmm.  (well u should know me better la kan. si Pemalas)

kembali pada tajuk utama. i telah join trip with my girlfriends. actually, we didn't plan it well. it just happen. last minute plan. trip ini terjadi disebabkan me and my girlfriend perlu pulang ke Institut seminggu selepas cuti. jadi, kalau i balik rumah dulu, confirm2 lah sudah malas untuk balik semula kannn.. so, suhaila *Sg Petani girl* pun sama juga macam i. tapi the others really want to go back their hometown. so mereka ajak *offer diri sendiri sebenarnya* untuk melawat tempat best kat tempat mereka. dengan izin tuan tanah, jadi trip nih pun berlaku lah.  

tempat pertama ialah Kuala Terengganu, menumpang di rumah Baiah, one of my bestfriend. dia pun bawak la kami berdua berjalan. scroll down untuk tahu seterusnya. tq. *pemalas dah mula malas nak taip*



Masjid Kristal

Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu

Kami berdua bermalam semalam di rumah Baiah. then, we moved on to the second place on the next day. :)
next place is Besut, Terengganu.

Pantai Air Tawar, Besut






bestnya di Besut ni adalah pantainya. fuh. tak tahan kalau tak terjun. second day kat Besut mandi manda di pantai dulu sebelum bergerak ke tampat trip seterusnya.

next place is Tanah Merah, Kelantan. Menumpang di rumah Hafizah. Fizah ni bawak pergi Rantau Panjang, Pasir Mas, Kota Bharu. banyaklah. tapi yang penting fulus tu mau lebat sikit kalau nak datang Kelantan ni. sebab i ni suka makan terutama makanan Kelantan. nasi kerabu, nasi dagang, laksam, cek mek, wallaaaaa... seringgit je. amik kau i bantai habis-habisan.

Rantau Panjang

sempat juga singgah rumah kenduri our senior, Kak Farah.
Happy Wedding Day Kakak !

Pasir Mas, Kelantan

Rumah Hafizah


Rumah Nik. 

ok la bye.. next story, i update pasal bajet trip ni ok. stay tuned :)

Sunday, July 8, 2012

Feeling of being a sister

Assalamualaikum,

i am just thinking to write this entry after read up Fatin Liyana blog. about her happiness having a new comer in her family. so, i wonder why don't i share something about this. hihihi. ouh, by the way, it just a feeling of mine. so do not assume it as the others alright. :) 

as you all know, i am a sister to 2 sisters and a boy in my family. ( ayat pendahuluan karangan). even i looked youngest among them, i am still the oldest. :) i know some adikadik will think that so untung being a first in the family or, ouh dia kan kakak . well ayat iklan tv. :)

being a first sister in the family wasn't so good actually. you are carrying a burden, a responsibility. should act properly, being a sopan santun, lemah lembut girl. can't talk loudly (i memang cakap kuat2). my mum always remind me about this. hehehe. kena jadi contoh untuk adikadik. oke. jadinya, i always control everything, my act, my voice, my opinion and what so ever.

and, being a first also lead you to be a good leader. hmmm. contohnya begini, untuk ingat jalan keluar dari shopping mall, ingat jalan naik train, tahu itu dan tahu ini. sebab you yang explain all those things dekat adikadik you. 

so, i grow up being a serious and silent person. sangat pendiam until sedara mara kata i got emas in my mouth. hahaha. kalau macam tuh kaya lah kan. :) beside, being educated also. ouh, bukan educated dalam course dekat university lah, educated pasal knowledge am untuk hidup. until masa sekolah friends said "aku ingat semua benda sham ni tau,"  it feels like pisau menyucuk hati oi. sebabnya, everything yang dorang tak tau i tahu sebab reading so much. i need to ready myself bila adikadik i tanye. so read up everything. beside, i jadi lebih matang daripada umur i. will think twice (kadangkadang puluh kali fikir) kalau nak buat apaapa, atau beli apaap, atau pergi manamana, atau duduk saja. hahahaha. :) 

kadangkadang jadi kakak nih rasa penat, letih. tapi you know, kita jadi lebih tanggungjawab. tempat curahan perasaan even muka macam garang tapi dalam hati ada taman. tempat minta nasihat. tempat kaunter pertanyaan. tempat minta bantuan. lagi, you jadi berdikari. disiplin.so, muka happy balik. :) 



oke lah, bye. :)

Tuesday, July 3, 2012

Cuaca Panas dalam Hati

Assalamualaikum,

Sejak cuti berminggu-minggu di rumah. TV dah jadi satu rutin ai plak. baru tau banyak cerita best kat TV,
even rumah tak dak Astro. cuma siaran kerajaan dari tv1 sampai tv9. yang nih pun tak cukup tangan nak kalih remote control.

beside, kena control tangan rebut-rebut dengan adek adek yang nonton kartun. nonton Disney la, Nonton cite Melayu la. ejap Tv tu lah kejap tv nihla.
tapi ini lah sweet.. rebut rebut manja. *manja sambil cubit pulaspulas*

jadi bila a new chapter begin, tv tak dapat tengok dah. uhuk, ai sedih ai sedih nih. 
tuh lah ketagih tengok drama bersiri. sapa suruh hang mula cek oi. kan tak boleh tinggai da. * gaya cakap ala-ala ma kat rumah*

oleh yang demikian, bila dah balik mula lah mengigau malam-malam cari drama bersiri untuk sambung cerita tergantung.  jadi lah drama bersiri version aku. mula lah tak senang duduk dan tak dapat fokus pada pelajaran sebab ccerita tak diselesaikan lagi. bak kata orang tua tua, bila buat ngheja tuh hang buat sampai abih, jangan buat spanguh spanguh. ngeti dak? 
sebab amik petua orang tua tua jadi kena berusaha habis kan jugak.

dengan itu, mula lah menGoogle kan. namun begitu, berukband correction broadband macam *pffffffttt*


jawapan nya kau redha lah. 

bye, tidoq tdoq tidoq.

Sunday, July 1, 2012

Meningkat umur

Assalamualaikum,

19 Jun 2012, Tuesday was my birthday. my bornday. 
umur juga bertambah satu. genaplah usia ai 22 tahun. sudah 22 tahun hidup di bumi Allah ini. 
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan menghirup udara Nya yang percuma. Syukur.

Syukran buat sahabat-sahabat yang mendoakan segala barakah buat diri ini. begitu juga doa ku untuk kalian.
moga umur yang bertambah ini memberi ruang dan peluang untuk menambah ilmu dan mendekatkan diri kepada Nya. amiin.

for this blessed day, my friends made such a prank ! 
oke, dengan lurus bak pembaris ai tak dapat kesan muka-muka yang cuba menahan ketawa pada malam itu.
habis dimandikan dengan air bancuhan mop+kopi+susu = bau muntah baby oke.
kena mandi balik tengah2 malam buta. haih. thank you . memang moment yang terindah sangat.



another surprised ! 
during weekend, this friends ajak keluar jalan-jalan sambil window shopping.
then, decide makan di Pizza Hut. one of them said she cant follow for the day sebab ada hal.
so, ai upset sikit sebab selalu keluar ramai2 tiba2 kurang sorang kan. 


bila masuk Pizza, tengah order, kawan yang kata ada hal bagai tu tiba-tiba masuk.
ai muka macam terkejut+ pelik. eh, ha macam tu la. she s bring a cake oke. 
a cake. omg ! speechless, touching jugak.

btw, gamba atas tengah potong kek tu muka tahan air mata meleleh tu.




the make my day.
thank you. <3.

bye. :)

Tuesday, June 12, 2012

Solemnization and reception

Assalamualaikum, 





bye.

Friday, June 8, 2012

Pecah rumah

Assalamualaikum, 

Kejadian pecah rumah di Malaysia ni dah banyak sangat berlaku. Kawasan kampung mahu pun bandar tak terkecuali dalam hal ini. Pencuri ada je kat mana mana. rasa tak selamat hidup dalam negara sendiri. kajadian pecah rumah yang berlaku ke atas Wardina Saffiyah baru je lepas. 
sebut pasal hal pecah rumah ni, perkara nih baru je jadi dekat rumah sendiri. perasaan bila tahu rumah kena masuk dek orang tu cuak. gigil juga kaki ni. lagi pun masa kejadian we are not around. berada di luar daerah.
oleh sebab itu, memang sangat cuak sangat satu family. dengan letih and penat tak habis dengan kenduri kendara tiba-tiba dapat berita mengejut macam ni. hmmm.. nervous. baru lah sedar perasaan orang lain yang mengalami perkara yang sama. nak kata rumah kat rumah tuh ada duit, tak de lah, tak de apa pun. 
bila dapat je tahu, terus packing barang-barang, baju, and semua nya. bersiap-siap dengan kadar segera. makan dan terus bertolak pulang. dalam 3 jam kami sampai dekat rumah. check apa yang patut. alhamdulillah, tak banyak barang hilang and rumah tak bersepah pun. terima kasih kepada jiran-jiran yang membantu. 

APA YANG PERLU KITA LAKUKAN SEBELUM KELUAR RUMAH:

1. Pastikan tak tinggal duit ribu-riban dalam rumah macam simpan dalam almari ke, laci ke, atau mana-mana tempat yang difikirkan. (bank kan ada, masukkan je dalam bank)
2. pastikan barang berharga seperti laptop, barang kemas dan sebagainya yang difikirkan berharga dibawa bersama. 
3. Pastikan tutup semua tingkap dan kunci pintu dengan sewajarnya.
4. Maklumkan pada jiran yang dipercayai sahaja. *sebab zaman sekarang ramai je manusia suka menipu*

ingat ..:)


by the way, nih gambar tingkap bilik yang dijet. :(

ok, bye.